Les Pieds sur Terre - Valentin Morel - En Boutasse (Poulard)
Les Pieds sur Terre - Valentin Morel - En Boutasse (Poulard)
Het Domein: Les Pieds sur Terre (Valentin Morel)
Valentin, een jurist van opvoeding en telg uit een wijnmakersfamilie, nam het familiedomein over in 2014. Het 7,5 ha grote domein ligt in de gemeente Poligny in de AOC Côtes du Jura.
Het domein is biologisch in het veld (met verschillende biodynamische toepassingen zoals gebruik van mengsels 500, 501 en 508). Er zijn 5 wijngaarden, elke met hun eigen ondergrond (voornamelijk Argilo-Calcaire, maar ook Marnes grises & bleues en Trias.
In de kelder wordt gewerkt met volledig natuurlijke vinificatie en geen (of heel beperkte) toevoeging van sulfiet bij de botteling. Alle wijnen hebben een totaal sulfietgehalte (inclusief natuurlijke sulfiet) lager dan 20 mg/l.
Valentin is de mening toegedaan dat 80% van de wijn in het veld wordt gemaakt. Daarom wordt er intensief in de wijngaarden gewerkt.
Land: Frankrijk Regio: Jura Appellatie/plaats : Côtes du Jura
Cuvee: En Boutasse (Rood) Jaargang: 2023
Bio/Biodynamisch/Natuurlijk? Biologisch (met biodynamische principes) en natuurlijk
Druiven : 100% Poulsard
Smaakimpressies en andere informatie
Korte schilmaceratie en 8 maand opvoeding op inoxvaten.
Een jura wijn met glouglou alures en structuur. We proeven veel rood fruit (aardbei, framboos), beetje rustiek en krokante aciditeit.
Foodpairingsuggesties
Charcuteries en terrines, Jura kazen (comté en morbier bijvoorbeeld), gevogelte, wild gevogelte, varkensvlees, kalfsvlees, eend, gebakken of gegrilde vis met kruiden, oosterse lichtpikante gerechten
Andere wijnen van het domein in ons gamma. Savagnin en Bois D’Arnaux (wit - maceratie)